![]() |
Atatürk Bulvarı ( fotoğraf : Onedio ) |
Bende tarçın , sende ıhlamur kokusu,
Yürürüz başkentin sokaklarında.
Bütün yollar Roma'ya çıkar diye bir söz vardır ya , bizde de bütün yolculukların sonu , Cemal Süreya'nın ıhlamur kokulu Ankara sokaklarına çıkıyor . Akasya ağaçlarıyla bezeli o ıhlamur kokulu sokakları artık geçmişte kalsa da kentler aslında bizlere ölümsüzlüğü sağlayan mekanlardır . Yunan mitolojisinde fizik ve moral gücünün tanrısı Herkül , yaşlılık tanrısı Geras'ı öldürerek insanın ölümsüzlüğünü sağlamıştır . Aslında insanın ölümsüzlüğü , yerleşim yerlerinin aradan binlerce yıl geçse de bize aktardıkları o yaşanmışlıklarda gizlidir . Her uygarlık hayata bir iz bırakarak geçer , o izler bizlere hayatın devamlılığını , dostluğu , vefayı anlatarak , sevmeyi öğretir .
Yüreğimize dokunan anılar biriktiririz , aradan yıllar geçse de unutulmayan , bazen bir sokağı dönünce karşımıza çıkan bir ağaç , bir şiirin dizeleri , bazen de bir şarkı bizi alır o yıllara geri götürür . Sene 1968 , Cem Karaca'nın çıkış şarkısı :
Bir gün belki hayattan
Geçmişteki günlerden
Bir teselli ararsan
Bak o zaman resmime .
![]() |
Hisar Önü ( Fotoğraf : Lavarla ) |
Bugün eski Ankara'yı ancak kartpostallardan , yada kırık dökük topladığımız bilgilerden öğrenebiliyoruz . 1900'lü yıllara kadar dünya sof üretiminin tekelini elinde bulunduran , bağları ve tiftik keçileri ile ünlü bu tarihi kent ; müslüman ve gayrimüslim burjuvazisi ile renkli bir kültüre sahipti . Hisarönü'nde bulunan konaklar , içinden hatip çayı geçen dönemin en gözde mesire yeri bent deresi ; tarihi 1886 yılına kadar uzanan şimdiki Yüksek İhtisas Hastanesi'nin olduğu yerde , mezunlarının arasında Orhan Veli , Ahmet Hamdi Tanpınar'ların olduğu eski adıyla Taş mektep yani Atatürk Lisesi ve daha neler neler . Sezen'in o büyülü sesi kulaklarımızda çınlıyor :
Hani herkes arkadaş
Hani oyunlar sürerken
Hani çerçeveler boş
Hani körkütük sarhoşken gençliğimizden
Hani şarkılar bizi henüz bu kadar incitmezken
Eskidendi , eskidendi ,çok eskiden .
1916 Ankara yangını kent için bir dönüm noktası olur . Şimdiki hisar parkının bulunduğu bölgede olan Hisar Önü mahallesi , çıkrıkçılar yokuşu , bedesten , saraçlar çarşısı , at pazarı bölgelerini etkileyen yangın , pek çok yerin tamamen yok olmasına yol açarak üç gün iki gece sürer . O sırada kentte bulunan Refik Halit Karay '' Yangın yakacak başka bir şey bulamayınca kendiliğinden söndü '' diye özetler bu faciayı .
Cumhuriyet dönemi , mimar Vedat Tek'in Ulus'taki 2.Meclis Binası ve Ankara Palas Otelinin tasarımlarını yapması , mimar Kemalettin Bey'in bu projeleri tamamlaması , Ankara'daki mebus ve memurlar için , şimdi tiyatro binası olan Evkaf apartmanının yapımı . 1928 yılına gelindiğinde Alman mimar Herman Jansen'in adını taşıyan Jansen planı devreye girer . Ve Ankara'nın dönüşümü tamamlanır . Artık geniş bulvarları , bahçe içinde üç dört katlı evleriyle yeni bir Ankara kurulmuştur . Çocukluğumuzun ve gençliğimizin geçtiği ANKARA.
![]() |
Kızılay 1965 ( Fotoğraf DH Forum ) |
Şimdi ay usul , yıldızlar eski
Hatıralar gökyüzü gibi
Gitmiyor üzerimizden
Geçen geçti
Geçen geçti
Hadi geceyi söndür kalbim
Şimdi uykusuzluk vakti
Gençlikte de geceler gibi eskidendi ( Murathan Mungan )
Yaz akşamları sokaklarda gitar eşliğinde söylenen şarkılar , henüz televizyonların çok fazla hayatımıza girmediği , arkadaşlıkların dolu , dolu yaşandığı ; iki üç katlı , meyve ağaçlarıyla bezeli bahçeleriyle eski cebeci evleri , sokakları . Ne çok şey değişti hayatımızın aynası olan kentlerimizde . Akasya , ıhlamur kokan ağaçlarımız , neşeyle şarkılar söylediğimiz sokaklarımız resimlerde kaldı artık . Ankara gençlik yıllarımızın o güzel kenti . Çok zaman geçmedi aslında Kerim Avşar'ın o etkileyici sesiyle Devlet tiyatrosunda oynadığı Brecht'in Galile'nin yaşamı oyunundan . 1960'lardan günümüze kadar bir okula dönüşen Ankara Sanat Tiyatrosu ; Asaf Çiyiltepe'den Güner Sümer'e , Rutkay Aziz'den Kerim Avşar'a kimleri ağırlamadı ki .
Az Şekerlide yeni bir Ankara sohbetinde buluşmak dileğiyle sevgiler .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder