Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

3 Kasım 2018 Cumartesi

ANTANDROS



Altınoluk'un Antik Dönemde asıl yerleşim yeri olan Antandros , tarihi boyunca farklı medeniyetlere tanıklık eden bir Troas kentidir .
'' Ölü kentlerin ruhları iç içe
Hem yabancı hem bizim sayılan
Hem bizim olan hem olmayan
Hem yeraltı hem yer üstünün ruhunu taşıyan
Bu merhametsiz kentin insanlarıyız ve yakında çok yakında
Zalim zamanın bir hiçi kadar yakında biz de aşağıya
Gideceğimizi bilerek şimdilik dolaşıp durmaktayız 
Toprağın üzerinde '' ( Leyla Erbil-Kalan )

Stratejik konumda yer alan tarihi kentin kuruluşu dönemin Antik kaynaklarında çok farklı kökenlere dayandırılır . Herodoto 'dan Vergilius'a kadar dönemin Antik yazarları kentin coğrafi konumu hakkında bilgilerle birlikte tarihi hakkında da pek çok efsaneyi dile getirirler . Bu efsaneler içinde Vergilius tarafından yazılmış olan Aeneas , Troialı kahraman Aeneas'ın hikayesidir . Troialı Aeneas'ın Troia savaşından sonra babası , oğlu ve savaştan sağ kurtulanlarla beraber kaçtıktan , Roma yakınlarına gelip yerleşene kadar başlarından geçenleri anlatır . Vergilius bu destanda Aeneas'ın Troia'nın kutsal heykeli Palladion'u alarak savaştan sağ kurtulanlarla birlikte Antandros'a kaçması gibi İlyada sonrası olaylara yer verir . Troya kraliyet ailesinden Ankhises ve Tanrıça Aphrodite'nin ( Venüs ) oğlu olan Aeneas'ın görevi yeni bir yurt kurarak Troianın soyunu devam ettirmektir . İda dağının eteklerinde Antandros'a gelerek gemiler inşa edip , bahar ayı bahar ayı başlarında buradan ayrılırlar .

Aeneas Destanı Antik Roma'nın Romus ve Remulus tarafından kuruluşuna kadar geçen olayları anlatır .

Troia'dan ayrılış

İda dağından elde edilen keresteler nedeniyle önemli bir tersane konumunda olan Antandros , Spartalılar'dan Pers'lere kadar farklı devletlerin hakimiyeti altına girer . Bir dönem Attika - Delos deniz birliğinde de gördüğümüz kent , M.Ö. IV. yüzyılda Büyük İskender'in  Anadoluyu ele geçirmesiyle beraber özgürlüğüne kavuşur . Romanın Anadolu 'ya girmesinden sonra tüm Anadolu gibi ,Roma İmparatorluğu egemenliğine giren Antandros , hristiyanlık döneminde piskoposluk merkezine dönüşür . Orta Çağ'da kendilerini Arap akınlarından koruyamayan halk , şehirlerini terk ederek Şahinderesi Kanyonundaki etrafı surlarla çevrili bugünkü adı Şahinkale olan sarp kayalıklara taşınır ,  XVI. Yüzyılda Altınoluk beldesinin eski köy yerleşiminin bulunduğu alana yerleşirler .

Bölgede  arkeolojik çalışmalara 1991 yılında başlanmış 1995 yılına kadar süren çalışmalarda nekropolis alanı ortaya çıkarılmıştır . 2000 yılında Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Gürcan Polat başkanlığında , Kültür Bakanlığı ve Edremit Belediyesinin desteğiyle yeniden başlayan kazı çalışmaları halen devam etmektedir . Kazı alanına girişinde  800 yıllık zeytin ağacı karşılar bizleri . Antik Kentin bilgeliğiyle bütünleşerek , bizi zamanın ötesinde bir yolculuğa çıkarır . Aktif olarak yamaç ev , nekropolis , kent suru ve roma evinde çalışmalar devam etmektedir. 




Bilgeliğin fotoğrafı

Heeey 
Ne duruyorsun be , at kendini denize ;
Geride bekleyenin varmış aldırma ;
Görmüyor musun her yanda hürriyet . ( Orhan Veli )

Tıpkı deniz gibi Antik Kentlerde bizi çağırıyor , bilgeliğini , ölümsüzlüğün sırrını ve en önemlisi sevgiyi anlatmak için . 

1 yorum:

  1. ‘’bilgeliğini , ölümsüzlüğün sırrını ve en önemlisi sevgiyi anlatmak’’
    800 yıllık zeytin ağacını ve Tarihin antik kentinin kuruluş olaylarını öğrenerek...Tabi ki sizi takip ederek.

    YanıtlaSil